W zgodzie ze wschodnią sztuką to, co zjadamy powinno być zbieżne z naturą pięciu żywiołów, które to rządzą światem. Symbolami żywiołów mogą być np. Ogień, Ziemia również Woda, natomiast któremukolwiek spośród nich współgra dany smak, do jakiego przypisane są dane produkty dietetyczne. Drzewo: np twaróg, kwaśne produkty, pomidory, białe wino. Ogień: np orzechy włoskie wrzątek. Ziemia: na przykład groch. Metal: np pieprz. Wody: na przykład ryby morskie chłodna woda
Kuchnia prowadzona według koncepcji 6 smaków ulega cyklicznemu panowaniu pięciu Żywiołów, co powiązane jest z porami roku: Lato-Ogień, Koniec Lata-Ziemia, Jesień-Metal. Kolejnej części cyklu określony jest nasz zegar biologiczny także konkretne narządy wewnętrzne. Dla przykładu żołądek umieszczony jest w żywiole Ziemi. Sporządzając potrawy połączone z tymże żywiołem będziemy umacniać żołądek, chroniąc go przed rozmaitymi chorobami. Jako iż element Ziemia związany jest ze końcem lata, więc tylko w tym czasie powinniśmy wyjątkowo zadbać o własny żołądek. Zalety: - usprawnia przemianę materii - nie musimy dodawać kalorii oraz sprawdzać indeksu glikemicznego Minusy: - podstawy diety są dosyć skomplikowane (trzeba wiedzieć, które towary przynależą do określonego żywiołu też z jakim żywiołem dane określone organy wewnętrzne) - sezonowa eliminacja składników pokarmowych (np. zimą nie jest przydatne jedzenie warzyw, występują one jedynie latem).
Poleca:: far crescere il seno schiaffeggiando