Dieta kapuściana polega na stosowaniu przez 17 dni z góry narzuconego jadłospisu. Uwzględnia 3 posiłki na dzień, nadzwyczaj istotne jest przestrzeganie pór ich jedzenia: obiad należy zjeść pomiędzy godziną 12 a 14, a kolację przed godziną 18. Program składa się z chudego mięsa, jajek, warzyw i małej ilości owoców, usuwa wprawdzie artykuły zbożowe, słodycze i alkohol. Proponuje wypijanie 2l wody lub zielonej herbaty dziennie, zezwala na picie czarnej kawy z kostką cukru w celu obudzenia organizmu.
Plusy: - plan zakłada spadek masy ciała o ok 6-20 kg przez w czasie 13 dni - banalne i szybkie w przygotowaniu posiłki
Wady: - osłabia ciało - wiąże się z wielkim ryzykiem wystąpienia niechianego efektu jo-jo po jej skończeniu - nie dostarcza wielu witamin i składników mineralnych - jest bardzo rygorystyczna, wymaga wielu poświęceń - stosowanie planu dłużej niż przez 13 dni jest niebezpieczne dla zdrowia Próbując wykorzystywać ten plan żywieniowy należy bardzo poważnie podejść do zagadnienia ponieważ rygorystyczność diety, oraz ryzyko jakie niesie dla naszego ciała jest ogromnie duże. Tym samym powinniśmy dobrze przemyśleć stosowanie tej diety aby chęć stracenia na wadze nie wywołała nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. Zawsze wybierajmy artykuły najwyższej jakości. W przypadku dostrzeżenie początkowych niepokojących objawów zaleca się zaprzestanie używania diety i niezwłoczne pójście do lekarza ażeby skontrolować stan naszego zdrowia. Żadna dieta nie może być bardziej ważna od naszego zdrowia, które możemy utracić bezpowrotnie.

Więcej przeczytaj: jagody acai 3200 opinie