Owoc acai pochodzi z lasów Amazonii. Znana i stosowana przez lokalnych mieszkańców od więcej niż wieku, dzisiaj odkrywana przez uczelnie z wielu krajów. Oczywiście popyt na acai wraz z odkrywaniem kolejnych ich właściwości ciagle rośnie. Prace badawcze dowodzą, że owa mała jagoda, wyglądem przypominającą borówkę o subtelnym, jagodowo-czekoladowym smaku, z dużą pestką posiada szereg właściwości, które zdecydowanie chętnie wykorzystujemy. Przede wszystkim dzięki obfitości witamin B, E, C, składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, potas) i związków fenolowych. Owoce acai posiadają więcej, niż zielona herbata czy też czerwone winogrona przeciwutleniaczy. Wszystkie czynne elementy acai pozwalają oddziaływać na wygląd, urodę i rewelacyjną sylwetkę, wspomagają naczynia krwionośne i pracę serca, wspomagają ochronę komórek, biorą udział w likwidacji wolnych rodników, pozwalają utrzymywać metabolizm energetyczny, poprawiają widzenie, odporność, układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, regulują procesy trawienia.



Dzięki posiadania antyoksydantów wykorzystuje się je w przeciwdziałaniu mnóstwa chorób, nawet nowotworowych. Wartości odżywcze acai pozwalają trzymać w normie poziom cukru we krwi, cholesterolu, wpływają na trwałość kości i mięśni, poprawiają układ odpornościowy. W związku z tym także półrocznym dzieciom można podawać ten cud przyrody w celach ochrony przed zakażeniami wirusowymi czy bakteryjnymi. Wypada szukać takich środków, czy soku, które zawierają wyłącznie owoce acai, choć na rynku spotkac można też suplementy zawierające kilka substancji, np. przyspieszających redukcję masy.
Sporo interesujących artykułów można odszukać pod tym linkiem:: nahrungsergänzungsmittel muskelaufbau fettabbau